SPIRULINA – exotická superpotravina.
Původ: Střední Amerika
Kultivování: přibližně v roce 800 n. l.
Hlavní přínosy: obsahuje vysoké množství bílkovin, hořčíku a vitamínů skupiny B.
Odkud pochází spirulina?
Spirulina je modrozelená mikrořasa, která se přirozeně vyskytuje ve slaných jezerech a oceánech v subtropických klimatech. V 16. století sbírali Aztékové spirulinu z jezera Texcoco v Mexiku, a používali ji pro její vysokou výživovou hodnotu. Již od 9. století až do současnosti se spirulina získává z jezera Čad ve střední Africe. Vysušené koláče této mikrořasy se pak prodávají na trzích a používají k vaření.
Výhody mikrořasy spiruliny:
Kromě toho, že spirulina obsahuje vysoké množství bílkovin, tak je rovněž plná hořčíku, železa, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B. Bylo prokázáno, že tyto mikrořasy mají opravdu mnohé zdravotní účinky: