SACHA INCHI – protein superpotravina.
Původ: Jižní Amerika
Kultivování: přibližně 1000 let př. n. l.
Hlavní přínos: obsahuje vysoké množství omega esenciálních mastných kyselin.
Co je to Sacha Inchi?
Sacha Inchi je vysoce výživná rostlina, která roste v Jižní Americe, a to zejména v peruánských vysočinách. Domorodé lidé z amazonského deštného pralesa a And začali kultivovat Sachu Inchi nejméně před 3000 lety. Ve skutečnosti archeologové našli důkazy o této rostlině na řezbách hrobů starých Inků. Původně se využívala jako zdroj potravy pouze v lokálních oblastech, avšak v současnosti se pěstuje také pro komerční účely, jelikož poskytuje mnoho zdravotních výhod. Této rostlině se nejlépe daří v teplých podmínkách a může růst i ve výšce 1700 m n. m.
Výhody Sacha Inchi:
Sacha Inchi je plná různých vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminů E a A a omega 3 a 6 mastných kyselin. Obsahuje také neobyčejně vysoký podíl tryptofanu - aminokyseliny, která podporuje produkci serotoninu, což má za následek regulovat chuť k jídlu. Kromě toho studie ukazují, že Sacha Inchi ovlivňuje naši náladu a pomáhá bojovat proti depresi, což může být velkým přínosem pro celkové zdraví. K tomu má Sacha Inchi tyto následující výhody: