Vítejte, můžete se přihlásit nebo zaregistrovat.
Váš nákupní košík je prázdný!

Zelenina - tabulky

  

Zelenina - tabulky nutričních hodnot, obsah minerálů a vitamínů

 Království zeleniny nám nabízí mnoho minerálů, vitamínů i enzymů. Vedle obilovin by měla zelenina tvořit další velkou kapitolu našeho jídelníčku. A to jak ve formě syrové zeleniny - salátů, tak zeleninových a ovocně-zeleninových šťáv, ale také tepelně upravené – polévky, restovaná či zapečená zelenina, zeleninové pomazánky.

Pro děti je samozřejmě chuťově atraktivnější ovoce – díky vyššímu podílu cukru, ale z pohledu obsahu minerálních látek může ovoce zelenině sotva konkurovat. Zelenina obsahuje také velké množství antioxidantů, tříslovin a vlákniny.

Častější zařazování zeleniny a zeleninových pokrmů na nás klade ale i vyšší časové nároky – nakoupit, vhodně uskladnit, oloupat, pokrájet a připravit trvá déle, než podat pečivo s čímsi potřeným… věřte ale, že pro naše zdraví se tato námaha mnohokrát zúročí.

I přes všechna pozitiva, která byla o zelenině napsána, je její spotřeba v naší společnosti poměrně nízká. Stravovací návyky se nemění skokem, ale je třeba pomalu a dlouhodobě působit, zejména na děti a mladou generaci, aby se zeleninová jídla stala běžnou součástí rodinného jídelníčku.

U zeleniny, ale např. i u luštěnin je zásadní, naučit se je chutně připravovat, aby nebyly dětmi nebo dokonce celou rodinou odmítány. Volíme rozmanité formy krájení i vykrajování, vhodného ochucování salátů, přidávání atraktivních koření při dušení a do polévek, střídání rostlinných olejů, kombinování s chuťově zajímavými sýry.

Přestože se program jmenuje Ovoce do škol, snažíme se pravidelně zařazovat do dodávek také zeleninu. Repertoár je vzhledem k záměru – přímé konzumace ve školách – značně omezen a my i touto cestou děkujeme všem pracovníkům ve školách, kteří se s dětmi programu účastní za jejich pomoc, edukaci a distribuci ve vhodné formě mezi žáky.

                 

 

                 http://www.ovocedoskol.eu/sites/default/files/zelenina_vitamina_new2.jpg

Zdroj: Walter J. Veith - Diet and Health: Scientific Perspectives, Stuttgard 1998

Zdroj: http://www.ovocedoskol.eu/node/40

V této kategorii nejsou žádné produkty.
TOPlist