KAPUSTA KADEŘAVÁ
Původ: Evropa
Kultivování: přibližně 400 let př. n. l.
Hlavní přínosy: obsahuje vysoké množství vitamínů, luteinu, vlákniny a zeaxanthinu.
Odkud pochází kapusta?
Kapusta byla kultivována již v 5. století před naším letopočtem, a až do středověku byla nejběžnější konzumovanou zelenou zeleninou. Tyto zelené listy mají původ kolem oblasti Středozemního moře, avšak největší popularitu měla v severních zemích Evropy, a to díky své odolnosti vůči mrazu. V dnešní době získává kapusta opět svoji ztracenou slávu a je oslavována jako jedna z nejvýživnějších potravin na naší planetě.
Výhody kadeřavé kapusty:
Kapusta je skutečnou superpotravinou. Jeden šálek zelených listů kapusty se rovná příjmu pouhých 33 kalorií, a k tomu získáte 3g bílkovin, 2,5g vlákniny, beta-karoten, vitamíny A, C a K, kyselinu listovou, kyselinu alfalinolenovou a důležité omega-3 mastné kyseliny. Kapusta také obsahuje mnoho nezbytných minerálů, včetně zinku, vápníku, fosforu a draslíku a živiny lutein a zeaxanthin, které ochraňují před makulární degenerací a šedým zákalem. Tyto obsažené látky přináší mnoho dalších působivých zdravotních výhod: