KAKAOVÉ BOBY – exotická superpotravina.
Původ: Jižní Amerika
Kultivování: přibližně 1900 let př. n. l.
Hlavní přínos: obsahují 6x vyšší množství antioxidantů než kustovnice čínská.
Odkud pochází kakaové boby?
Plody kakaovníku, kultivované v Mexiku a Střední a Jižní Americe, patří mezi jednu z nejznámějších a nejoblíbenějších superpotravin na planetě. Aztékové i Májové začali kakaové boby používat jako zdroj potravy, léčiv a měny již v roce 1900 př. n. l. Kakaovník byl zvěčněný a uctívaný u těchto starověkých domorodých kultur, a Mayové, kteří věřili, že je božského původu, používali kakaové boby do rituálního nápoje při zasnoubení a při svatebních obřadech. To znamená, že souvislost mezi romantikou a čokoládou vznikla již dávno předtím, než ji Kolumbus v 16. století přivezl do Španělska. Španělsko brzy ztratilo svůj monopol na evropském trhu a obchody s horkou čokoládou začaly objevovat i ve Francii a Anglii. V 18 století se stala čokoláda již tak módní záležitostí, že byla prodávána po celé Evropě od Salzburgu po Stockholm. Bylo to i z toho důvodu, že byl vynalezen parní stroj, jenž přinesl revoluci v procesu mletí kakaových bobů, a tím došlo ke snížení nákladů na výrobu čokolády a zvýšení její dostupnosti pro obyčejné lidi.
Výhody kakaových bobů:
Raw kakao je plné antioxidantů, chromu, vitaminu C, fenethylaminu, omega 6 mastných kyselin, tryptofanu a obsahuje spoustu dalších důležitých živin. Je také největším zdrojem hořčíku, který je shodou okolností nejvíce nedostatkovým minerálem v moderní stravě. Vysoký počet antioxidantů v raw kakau mu dává tyto významné výhody: