ČERVENÝ BANÁN – exotická superpotravina.
Původ: Karibik
Kultivování: přibližně 8000 let př. n. l.
Hlavní přínosy: vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitaminu C.
Odkud pochází červený banán?
Banán patří do stejné skupiny rostlin jako zázvor a kardamom, a je vlastně považován za bylinu, nikoliv ovoce. Lze jej nalézt po celém světě, od Západní Indie po Afriku. Archeologové se domnívají, že domorodé národy na Papui-Nové Guineji v oblasti údolí Kuk byly prvními lidmi, kteří si domestikovali banánovník, a to již v roce 8000 př. n. l. Banán byl tedy znám již mnohem dříve, než v 15. století, kdy si portugalští mořeplavci tento "objev" připsali. V dnešní době patří banán mezi čtyři nejběžnější zdroje kalorií na celém světě, hned po rýži, pšenici a mléku.
Výhody červeného banánu:
Červené banány, jež jsou pěstovány především v tropickém pásmu Kostariky, Jamajky, Kamerunu a Kuby, jsou měkčí a sladší, než běžně konzumované žluté banány, a vynikají svou malinovou chutí. Jsou zdrojem vitaminu C a D, draslíku, beta-karotenu a velmi vysokého množství vlákniny. Některé studie říkají, že červené banány napomáhají snižovat kardiovaskulární potíže. Mezi jejich další přínosy patří: