BRUSINKY – protein superpotravina.
Původ: Severní Amerika
Kultivování: přibližně v roce 1500 n. l.
Hlavní přínos: obsahuje účinná polyfenolová prebiotika.
Odkud pochází brusinky?
Brusinky, které jsou oslavovány jako superpotraviny, patří mezi jedny ze tří průmyslově pěstovaných plodin, které mají svůj domov v Severní Americe (společně s borůvkami a červenými hrozny odrůdy concord). Domorodí Američané používali brusinky již v roce 1550. Jedli je čerstvé nebo přimíchávali do směsi z masa a tuku uloveného bizona. Tento pokrm nazývaný pemikan jim sloužil jako zimní příděl potravy. Pestrobarevné bobule používali rovněž k léčení, nebo barvení textilií. Od roku 1620 učily domorodé kmeny poutníky, jak začlenit bobule do jejich stravy a jak vyrábět brusinkový džus. V roce 1871 bylo založeno první sdružení pěstitelů brusinek a jejich kultivace začala ve větším měřítku.
Výhody semínek z brusinek:
Brusinky mají neuvěřitelný přínos pro zdraví a obsahují obzvláště vysoké množství polyfenolů, jež podporují přirozené zdraví srdce, močových cest, krevních cév a žaludku. Pokud toho nebylo málo, tak tyto malé červené bobule jsou rovněž výborným zdrojem vlákniny, vitaminu C, E, a A, beta-karotenu, luteinu, zea-xanthinu, kyseliny listové a minerálů jakými jsou draslík a mangan. Studie ukazují, že brusinky jsou protizánětlivé, a že jejich konzumace může mít několik klíčových výhod: